Segregatiemaatregelen

Segregatie houdt in dat contact tussen CF-patiënten zoveel mogelijk wordt vermeden. Dit is om een kruisbesmetting met bacteriën (m.n. Pseudomonas aeruginosa) zoveel mogelijk te voorkomen. Maatregelen die hierbij getroffen worden hebben consequenties voor alle afdelingen in het ziekenhuis.

Op de verpleegafdelingen ligt de patiënt op een 1-persoonskamer (volwassenen) of een meer-persoons kamer, waar geen andere chronisch longpatiënt ligt (kinderen). Tevens wordt er op de verpleegafdelingen rekening mee gehouden dat CF-patiënten elkaar niet kunnen ontmoeten (speelkamer, school, fysiotherapie e.d.). 

Voor de poliklinieken houdt dit in, dat de patiënt zo snel mogelijk een kamer krijgt toegewezen om te wachten, zodat hij/zij niet tussen andere patiënten in de wachtkamer komt te zitten. Na het bezoek aan de arts, wordt de polikliniek via de kortste weg verlaten en via de CF-verpleegkundige een nieuwe afspraak gemaakt. 

Ook op andere afdelingen (bijv. longfunctie, röntgen) zal het zoveel mogelijk worden voorkomen dat de CF-patiënt samen met een andere chronisch longpatiënt in de wachtkamer zit. Soms zal dit tot gevolg hebben dat deze op een andere kamer kan wachten. 

Op alle afdelingen hangen er pompjes om de handen te desinfecteren. Kruisbesmetting vindt vooral plaats via de handen en het draagt dus bij aan de hygiëne als men regelmatig zijn/haar handen desinfecteert. 

Sluit de enquête