Behandelingen

Psycho-sociale ondersteuning

Psycho-sociale ondersteuning wordt geboden door een psychologe en/of een medisch maatschappelijk werker.

De kinder- en jeugdpsycholoog richt zich niet op de lichamelijke, maar op de psychische gezondheid van uw kind. U ziet de kinder- en jeugdpsycholoog standaard eenmaal per jaar tijdens het groot onderzoek. Het gesprek gaat over het functioneren van het kind, zowel in relatie tot de CF als op andere gebieden (school, thuis, sociaal). Eventuele zorgen over zijn/haar gedrag of de opvoeding kunnen besproken worden. De kinder- en jeugdpsycholoog kan ook buiten het groot onderzoek meedenken als u zich zorgen maakt om de emotionele of cognitieve ontwikkeling van uw kind. Ook als zaken als het eten of het innemen van medicijnen veel spanning opleveren kunt u de kinder- en jeugdpsycholoog inschakelen.

Voor volwassenen is er nu ook een vaste psycholoog beschikbaar voor het team. Zij zal ook bij het jaarlijks groot onderzoek de volwassen patient spreken en als er behoefte is aan frequenter contact, dan wordt dit gerealiseerd.

Bij het jaarlijks groot onderzoek wordt er ook afspraak met het Medisch Maatschappelijk werk gepland. De maatschappelijk werker begeleidt kinderen én volwassen patiënten en hun ouders/partner vooral bij praktische problemen. Denk hierbij aan het geven van informatie over mogelijkheden van financiële ondersteuning, bemiddeling bij financiële problemen/uitkeringen, ondersteuning/bemiddeling bij het maken van een schoolkeuze, bemiddeling bij arbeidsproblematiek bij de patiënt of één van de ouders, bemiddelen bij woonproblemen. Verder richt zij zich ook op het begeleiden/ondersteunen van patiënten en ouders bij psychosociale problemen zoals verwerkingsproblemen, verliesverwerking en relatieproblemen. Naast de jaarlijkse afspraak kan zij ook ad hoc worden ingeschakeld.

Extra contact met psychologe en/of maatschappelijk werk kan via de CF-verpleegkundige aangevraagd worden.