Opname in het ziekenhuis

Controle op de poli kliniek

Dit wordt beschreven in een ander deel van deze site: https://longziekten.mumc.nl/controles

Opname op een verpleegafdeling

Als een patiënt opgenomen moet worden, zal dat vaak zijn vanwege luchtweginfecties. Er zal dan een antibioticum kuur gestart worden. Tevens zullen er controles uitgevoerd worden, zoals bloedonderzoek en röntgen foto’s. In het AZM zijn er twee afdelingen waar de CF-patiënten over het algemeen opgenomen worden. Dit zijn de kinderafdeling (B2) en de longafdeling (A3).

Op de kinderafdeling (B2) liggen alle kinderen (t/m 16 jaar) die ziek zijn, of een operatie moeten ondergaan. Het personeel is gespecialiseerd in de zorg voor kinderen. Er zijn veel patiënten van allerlei leeftijden en er wordt veel aandacht aan spel en onderwijs gegeven. De CF-patiënt proberen we op een aparte één- of tweepersoonskamer te leggen, en meestal mag hij/zij wel op de gang komen. Dit geldt alleen niet wanneer de patiënt een resistente bacterie bij zich heeft. Soms is het nodig om (tijdelijk) aan de monitor gecontroleerd te worden, op speciale bedden. Er is een speelkamer bij de afdeling waar ook zoveel mogelijk gegeten wordt en er zijn leerkrachten aanwezig voor onderwijs. Er is (beperkte) mogelijkheid voor één van de ouders om te blijven slapen op de kamer van het kind (rooming-in). Er bestaat de mogelijkheid, om te logeren in het Ronald MacDonaldhuis. Informatie hierover kunt u vinden op de afdeling. Broertjes en zusjes zijn ook van harte welkom, mits ze niet ziek zijn.

Bezoektijden: voor ouders 24 uur per dag, voor anderen van 9.00 uur tot 12.00 uur en 15.00 uur tot 19.00 uur.

De longafdeling (A3) is bedoeld voor volwassen patiënten met longziekten. Hier zal de CF-patiënt altijd alleen op een kamer liggen. Het personeel is gespecialiseerd in de zorg voor longpatiënten.

De CF-patiënt die opgenomen is op A3 krijgt te maken met een arts-assistent die onder supervisie staat van een longarts. Dit is niet altijd de eigen behandelaar die de patiënt op de polikliniek ziet. Zo nodig wordt er wel advies ingewonnen en de eigen behandelaar zal zeer regelmatig de patiënt bezoeken.

Bezoektijden: in overleg met de afdeling, over het algemeen kunnen partner en/of ouders de gehele dag op bezoek komen.

In uitzonderlijke gevallen zal een CF-patiënt op de intensive care opgenomen moeten worden. Voor kinderen is dit de PICU, een intensive care speciaal en alleen voor kinderen. Op deze afdelingen vindt extra bewaking plaats en kan dus de ernstig zieke patiënt verpleegd worden.

Ook is er nog de mogelijk dat een CF-patiënt in verband met maag/darm problemen, of de afdeling speciaal hiervoor komt te liggen. Over het algemeen zal de CF-patiënt hier op een tweepersoons kamer komen te liggen.

Internet

Het ziekenhuis beschikt over gratis Wifi voor de patienten. Dit is het KPN netwerk. U kunt u eigen tablet of laptop meenemen. Let u wel goed op dat deze opgeruimd is een kast, indien u de kamer verlaat.

Sluit de enquête